Leipzig

Jeg elsker å reise, og særlig når jeg kan bo hjemme hos noen og ikke på hotell. Har ikke vært uttafor Norge siden i fjor sommer, så jeg bestemte meg for å ordne meg et lite påskeeventyr. Jeg har tilfeldigvis en venn som også studerer musikk og som kommer fra Leipzig i Tyskland. Vel, når man har muligheten til å reise til et av orgelhistoriens smørøyer og få lokal guiding er det jo bare å dra!

Hvis noen lurer gikk det helt fint å fly alene til Berlin. Ledsagertjenestene funker helt fint. De klarte til og med å si etternavnet mitt uten å le (Oma betyr bestemor på tysk). Hadde litt lang ventetid på Gardermoen, men jeg koste meg med litt for dyr flyplassmat og tok notater til en innlevering i musikkhistorie. Det var ikke før vi satt på toget fra Berlin til Leipzig at det gikk opp for meg at passet mitt lå igjen på hybelen i Tromsø.

Nå går det jo ofte ganske greit å reise i det meste av Europa uten pass, men det var likevel ikke noen god følelse. Fordi den norske konsulen i Leipzig nylig døde, og fordi det var vanskelig å legge en plan B på grunn av alle helligdagene i påska, tok vi faktisk en ekstratur til den norske ambasaden i Berlin for å være sikre. Ikke gjør sånn. Jeg skal love dere jeg følte meg dum da vi var på ambasaden. Det at dama der var veldig hyggelig hjalp...litt.

Men, bortsett fra dette var det ei fantastisk reise, så les videre!

Leipzig er byen der Bach var organist i årevis. Det er også byen der Grieg studerte, og musikkonservatoriet er gammelt. Vi var på Bach-museet som var kjempebra tilrettelagt med punktskrift og illustrasjoner i relieff. Man laster ned en audioguide på mobilen og får med seg all infoen. Jeg tror aldri jeg har hatt en så likeverdig museumsopplevelse. Siden Christoph som jeg bodde hos jobber på Grieg-huset, var vi innom der også.

Jeg snakker dessverre minimalt med tysk, så da vi stakk innom blindebiblioteket for å treffe han som lager punktskriftnoter, måtte Christoph være tolk. Det var uansett gøy og kanskje nyttig for framtida. Punktnoter må jeg ha, og det er nesten ingen i Norge som kan å lage dem. Om notene er produsert i et annet land har liten betydning, de er jo internasjonale.

Konsert med Bachs Matteuspasjon og å få spille på et fint orgel fra 1770 tallet er opplevelser jeg skal ta godt vare på. Ja, og det desidert artigste ordet jeg har lært på tysk, truthahn som betyr kalkun.

Torsdag pakket jeg tysk sjokolade og gode opplevelser ned i kofferten og reiste til familien i Trondheim. Jeg ble oppriktig skuffa, men ikke særlig overraska over at ingen spurte etter pass. Nå er jeg i Trondheim en dag til før turen går nordover til orgelfestival og eksamensinnspurt.

Veit ikke hva slags påske dere har hatt, men håper dere har fått noe dere trengte, enten det var fled og ro eller eventyr.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kobberalv

Kobberalv

24, Trondheim

Velkommen til bloggen min! Jeg Er den typen som alltid prøver å skjønne enda litt mer. Håper du også gjør det når du leser her. Ikke nøl med å stille spørsmål, det er bare gøy:)

Kategorier

Arkiv

hits