hits

Hva er en salme?

-Denne salmen regner jeg med du kan.

-Øh, nei, beklager, ikke den heller.

Siden jeg vokste opp i Misjonskirka, har jeg ikke så god oversikt ennå. Mange av de som studerer kirkemusikk har sunget i kor og gått på gudstjenester i Den Norske Kirke i årevis. Om jeg skal telle gudstjenester jeg har bidratt musikalsk i, er det nok flere i lovsangsband enn på orgelkrakken foreløpig. Denne høsten har vi starta med kirkemusikkspesialiseringa på studiet, så nå skjer det mye gøy.

Hva er en salme? Det er faktisk overraskende vrient å definere. Det er en tekst om/til den kristne Gud. Eller Jesus, da er det jo helt tydelig. Det er en melodi. Det kan faktisk være flere melodier til samme tekst, eller flere tekster til samme melodi. Hva tenker du på når jeg sier salme? Blir du gira og løper etter gitaren for å finne ut hvilken groove som funker best? Hæ, ikke? Hvorfor ikke!

I høst har jeg virkelig fått lære om den nyeste norske salmeboka som kom ut i 2013. Siden læreren satt i komiteen som valgte ut salmene, hadde vi tidenes forelesninger i hymnologi som faget heter. Det er ikke for ingenting det kalles salmeskatten. Vakre dikt og herlige melodier fra perm til perm. Hvis man går på gudstjeneste i Norske Kirke vil man ofte høre mye orgel eller piano, og gjerne kor. Det er laget koralsats til alle salmene, og særlig de mer tradisjonelle gjør seg virkelig godt når man spiller dem slik. En koralsats er firstemt og fungerer gjerne både på orgel og som korsats for blanda kor. Tenk på «Deilig er Jorden» på slutten av en julegudstjeneste, det er jo helt nydelig.

Jeg skal bruke mye øvingstid frammover på å bli vant til koralsats, men det betyr på ingen måte at jeg vil slutte med band. Saken er at den nye salmeboka byr på alt fra norske folketoner til tango. Hvis vi rett og slett definerer en salme som en sang i salmeboka, da har vi mye å kose oss med. Det som er så gøy med salmer, er at det er helt vanlig å lage sine egne versjoner av dem. Teksten ligger fast stort sett. Ellers er det bare fantasien som setter grenser. Min erfaring er at mange syns det er lettere å følge med på en salme når den får et godt bandarrangement, kanskje fordi den da blir mer gjenkjennelig for mange. Det krever arbeid, men om det gjøres skikkelig kan man løfte en gammel, velskrevet salme opp i et nytt lys. Folk flest er vant til å både høre på og spille bandmusikk i fire-takt, så det kan være uvant med den gamle kirkemusikkens mer flytende taktfølelse. Å prøve seg på en modernisert salme kan være bra trening for et amatørband, og kanskje kan klarer det magiske i å nå fram til både besteforeldre og konfirmanter samtidig. Orgelet kan selvsagt spille sammen med bandet.

Flere av de nyeste salmene er laget for band i utgangspunktet. Da blir spørsmålet snudd: Hvordan får jeg ting til å groove når jeg bare har orgelet og ingen å spille sammen med? Mange syns det er utfordrende med de aller mest rytmiske salmene i den nye boka. Hvordan spiller man latinorytmer og poplåter på kirkeorgel? Det er fullt mulig, og det er kjempegøy! Jeg har ikke noe særlig å vise dere ennå, men det kommer. Med orgel har man masse muligheter siden man bokstavelig talt spiller med hele kroppen. Det handler bare om å finne rytmefigurer som fungerer. Noen ganger er man enmannsband på gudstjeneste.

Hva er en salme? Er det en musikksjanger i det hele tatt? Er det rett og slett sanger til Guds ære. Her har dere ei spilleliste med salmer fra den nye salmeboka i kreative arrangementer. Ja, alle disse står i boka.

Salmeskattekiste (Spotify)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar